Malinan makumatka Malesiaan

Malesia on ravitsemisalan näkökulmasta loistava opintomatkakohde. Aiemmin olen kertonut miksi kahvila-ravintolayrittäjän kannattaa yleensäkin lähteä opintomatkalle.

Joulukuussa 2017 suuntasin omatoimisille opintomatkalle Malesiaan tutustumaan maan ravintola-ja ruokakulttuuriin. Matkustin pääkaupunki Kuala Lumpuriin, Penangin saaren värikkääseen George Towniin ja Langkawin kauniille saarelle.

Petronas Towers eli kuuluisat Petronasin kaksoistornit Kuala Lumpurissa ovat 452 metriä korkeat.

Minkälaista on malesialainen ruoka? 


Moni on käynyt Thaimaassa ja malesialainen ruoka on hyvin samantapaista kuin thaimaalainen. Malesialaisessa ruuassa onkin paljon vaikutteita thaimaalaisesta, intilaisesta ja kiinalaisesta ruokakulttuurista. Yleensä lämpimään ruokaan kuuluu riisi tai nuudelit. Arkiruoat ovat hyvin yksinkertaisia esimerkiksi kulho riisiä, pari eri curryruokalajia, lisäkkeitä ja kasviksia.

Malesialainen ruoka on usein värikästä.

Maut tasapainossa 


Malesialaisessa ruuassa onnistutaan upeasti tasapainottamaan kaikki viisi perusmakua samassa annoksessa. Ruoista löytyy niin hapokkuutta, karvautta, makeutta, suolaisuutta kuin umamia. Limettä, sitrushedelmiä, tuoreita yrttejä ja kookosmaitoa käytetään paljon. Makuja on runsaasti ja ne tukevat toisiaan. Malesialaisessa keittiössä käytetään roimasti mausteita; chiliä, valkosipulia, sipulia, inkivääriä ja sitruunaruohoa. Ruoka on usein hyvin tulista ja hikikarpalot nousevat usein otsalle ja nenä alkaa herkästi valumaan tottumattomalla. 

Malesialaisessa ruoassa maut ovat ihanasti tasapainossa.


Maitotuotteita käytetään vähän. Kuala Lumpurissa yövyin hotellissa, jonka runsaassa aamiasbuffetissa ei ollut lainkaan nestemäistä lehmänmaitoa tarjolla, ei edes kahvin kanssa. Musta vahva kahvi piti juoda maitopulverin kera, joka oli kyllä suoraan sanottuna aivan järkyttävä makuelämys. Aamiaspöydässä oli hyvin vähän viljatuotteita, ei löytynyt puuroa, ei leipää, ei mysliä taikka muroja, mutta pöydät notkuivat erilaisia lämpimiä riisiherkkuja, vihanneksia, hedelmiä ja kastikkeita.

Malesiassa käytetään paljon tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, mutta vähän maito-ja viljatuotteita.

Malesialaisia perinneruokia 


Tunnetuin malesialainen perinneruoka on varmasti tulinen laksa-keitto, jota on saatavilla monessa paikassa. Jokaisella tekijällä on oma salainen reseptinsä, joten maku vaihtelee hieman. Laksasta löytyy usein chiliä, inkivääriä, limettä, sitruunaruohoa, maapähkinää, ituja, korianteria ja vaikkapa kanaa. Katukojusta ostamani kuuma laksa maksoi George Townissa noin euron. Kokeilemisen arvoinen on myös hyytelömäinen Otak-otak-tahna, joka valmistetaan tuoreesta kalasta, munasta, sipulista, yrteistä ja mausteista.

Laksa-keitto on herkullista.


Ruokailutavat Malesiassa

Ravintolakattauksessa ruokailuvälineinä on yleensä vain haarukka ja iso lusikka. Haarukka otetaan vasempaan käteen ja sillä paloitellaan ruoka, joka sitten syödään oikeassa kädessä olevalla lusikalla. Vasemmalla kädellä syömistä kannattaa välttää. Paikalliset syövät usein ravintoloissa sormin joko suoraan lautaselta tai banaaninlehdeltä. Joissain ruokapaikoissa on tarjolla syömäpuikot.

Paikalliset syövät usein sormin ravintoloissa.


Malesian ravitsemusliikkeet ja ruokapaikat 

Olen hyvin rohkea ruoan suhteen, maistelen mielelläni kaikkea, en pelkää pöpöjä tai murehdi ruokamyrkytystä etukäteen. Parikymmentä vuotta sitten sain Kanarian saarten lomalla salmonellan ja se äityi niin pahaksi, että jouduin lopulta sairaalahoitoon. Bakteeri tarttui minuun todennäköisesti kanakeiton kanssa tarjotusta majoneesista. Ammattilaisena tsekkaan yleisilmeen nopeasti ja teen päätelmäni ruokapaikan hygieniatasosta. Suosin keittiöitä, joissa menekki on kova, näin ruokakin on yleensä tuoretta. 

Tämä ravitsemusliike sijaitsee George Townissa Penengissa.

Hintataso 

Kahviloissa ja ravintoloissa on Malesiassa yleisesti todella edullinen hintataso, tietenkin Kuala Lumpurista ja suuremmista kaupungeista löytyy myös kalliita luksustason ravintoloita, mutta lähtökohtaisesti kaikkialla missä kävin oli halpaa. Malesian rahayksikkö on Malesian ringgit (MYR) ja keskimäärin ravintolalaskuni olivat yleensä noin 3-15 euron luokkaa juomineen. Suomessa tuolla hinnalla ei saisi paljoa mitään, mutta Malesiassa syö jo hyvin. Kansainväliset kahvila-ja ravintolaketjut ovat rantautuneet myös Malesiaan. Niissä hintataso on usein korkeampi, koska konsepti, sisutus ja tuotteet ovat länsimaalaisia.

Hintataso oli mielestäni edullinen Malesiassa kahviloissa ja ravintoloissa.

Tippaaminen 

Malesiassa ei tarvitse tipata, mutta itse jätän aina hyvästä palvelusta tarjoilijalle tippiä. Joissain kalliissa ravintoloissa voidaan laskun loppusummaan lisätä automaattisesti kymmenen prosentin palvelumaksu. Palkkataso on ravintola-alalla Malesiassa matala ja työntekijät tekevät usein pitkää päivää, joten tipit ovat enemmän kuin tervetulleita.

Palkkataso on matalalla ravintola-alalla Malesiassa.


Food courtit 

Rakastan Aasiassa katuruokaa ja olen oppinut, että melkeinpä mitä karumman näköinen paikka sitä parempi ja aidompi ruoka. Suosin etenkin Food courteja. Food courtit ovat isoja paikkoja, jotka ovat täynnä erilaisia ruokakojuja tai pieniä ravitsemusliikkeitä. Niillä on kaikilla yhteinen ruokailualue, jossa asiakkaat syövät. On niin kätevää tilata erilaisia annoksia eri myyjiltä ja syödä samassa paikassa.

George Townissa ihan hotellini vieressä oli aivan mieletön Food court. Kaikki ruoka oli tuoretta ja niin herkullista, ettei tosikaan. Ruokailla pystyi joko ulkosalla tai sitten avoimessa sisätilassa, joka oli karusti sisustettu. Muovituolit, valkoiset kaakeliseinät ja räikyvät mainokset peittivät seiniä, mutta niiden ei kannata antaa hämätä. Kävin myös monessa ostoskeskuksessa valtavan kokoisissa Food courteissa, joissa oli tarjolla lähinnä pikaruokaa.

Food court Kuala Lumpurilaisen ostoskeksuksen sisällä. Tämä oli lähes koko kerroksen kokoinen todella suuri ruokapaikka.


Ruokamarkkinat ja iltatorit 

Aivan omaa luokkaansa ovat ruokamarkkinat, joita järjestetään säännöllisesti. Vierailin Langkawilla iltatorilla, jossa myytiin kojuista kaikkea mahdollista pientä makupalaa. Ostin grillattuja herkkuja, sirkkoja, roteja ja erilaisia makeita hedelmäjuomia. Myös Kuala Lumpurin China Townissa oli päivällä ruokamarkkinat, joista mukaan tarttui erilaisia eksoottisia ruoka-annoksia. Käväisin Kuala Lumpurin keskustassa alueella, joka oli ihan täynnä food truckeja eli ruokarekkoja. Siellä oli tarjolla lisäksi kansainvälistä meininkiä kuten meksikolaista ruokaa.

Langawin iltaruokatorilla herkuttelemassa.

Alkoholin saatavuus 

Koska Malesia on valtaosin muslimimaa, ei alkoholia ole saatavilla joka paikasta. Monet muslimien pitämät ravintolat, kaupat ja kioskit eivät myy ollenkaan alkoholia. Joissain ravintoloissa alkoholi tuodaan kokonaan toisista ravintoloista ja laskutetaan erikseen. Joihinkin paikkoihin voi viedä omat alkoholijuomat mukanaan. Pyrin reissaamaan maassa maan tavalla ja Malesiassa en juonut lainkaan alkoholia. Ruokajuomaksi valitsin usein veden tai tuorepuristetun mehun, joka oli hinta-laatusuhteeltaan usein loistava valinta. Kivennäisvettä en löytänyt kahviloista tai ravintoloista, sen sijaan paikallisia kylmiä tee-ja kahvijuomia oli tarjolla useita sortteja.

Malesiassa alkoholia ei ole jokaisessa ravitsemuspaikassa saatavilla.

Suosittelen lämpimästi Malesiaa matkakohteeksi, sitten kun on taas turvallista matkustaa. Jos haluat tulevaisuudessa itse lähteä reissuun Malesiaan tai muualle, tulen mielelläni kahvila-ravintolaasi sijaisyrittäjäksi siksi aikaa. Jos taasen haluat tuoda kahvila-ravintolaasi hitusen malesialaista ruokakulttuuria, konsultoin mielelläni tässä tai muussa asiassa. Varaa oma kahvila-ravintolayrittäjän sijaispalvelu tai konsultointipaketti ja laitetaan kahvila-ravintolasi uusilla ideoilla kasvuun. 

Malesialainen ruoka on mielestäni todella hyvää.

P.S. On hyvin todennäköistä, että suuntaan taas ensi vuoden puolella Malesiaan. Ihastuin maahan niin paljon.

2 vastausta artikkeliin “Malinan makumatka Malesiaan”

  1. Me ei ollakaan vielä käyty Malesiassa, mutta maa kiinnostaa kyllä. Erityisesti Borneo on ollut mielessä, mutta ruokamielessä kannattaa varmaan tutustua myös Penangiin ja miksei Kuala Lumpuriinkin. Uskon kyllä, että malesialainen ruoka olisi kovastikin meidän mieleen!

  2. Kiitos makumatkasta, hyvin tästä muistui oma Malesian reissu kymmenen vuoden takaa mieleen! Tämä talvi oli tarkoitus itse asiassa viettää tuolla suunnalla, mutta paluu Kaakkois-Aasiaan saa nyt sitten odotella aikoja parempia. Tykättiin kovasti malesialaisesta ruuasta, ja nuo food courtit ja ruokamarkkinat pienine pöytineen ja muovituoleineen on jääneet elävästi mieleen. Meillä oli jonkinlainen karppausruokavalio päällä tuon reissun aikana, ja muistan, että saatiin jokseenkin hitaita katseita kun pyydettiin ruokia ilman riisiä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *